batony energetyczne

Często baton energetyczny który kupujesz w sklepie to tak naprawdę cukrowa bomba, w której znajdują się tanie przetworzone produkty. Baton energetyczny domowej roboty wygrywa pod każdym względem: jest smaczniejszy, zdrowszy, świeższy i dużo tańszy, a także zaspokaja potrzebę zjedzenia słodkiego, zawiera pełnowartościowe składniki, które dostarczą nam energii na wiele godzin pedałowania.

Jak zrobić batony energetyczne

Składniki:

  • 45 g żurawiny
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g miodu
  • 200 g płatków owsianych
  • 55 g migdałów
  • 150 g drobno posiekanych daktyli
  • 40 g nasion dyni

Przygotowanie:

  1. Zacznijmy od daktyli, najpierw namaczamy je w wodzie, najlepiej jeżeli zostawicie je na całą noc w wodzie.
  2. Następnie wrzuć wszystkie składniki do miksera.
  3. Miksować powinieneś przez około 2/3 minuty, aż powstanie gęsta masa.
  4. Następnie przełóż ją na blachę do pieczenia. Blachę powinieneś przykryć papierem do pieczenia.
  5. Przenieś blachę z masą do nagrzanego piekarnika. Piec powinieneś w temperaturze 150 ° C przez 25 minut.
  6. Na sam koniec pozostaje Ci odczekać aż batony wystygną a następnie je pokroić.
  7. Pamiętaj, że batony najlepiej smakują na drugi dzień.
  8. Taki domowy baton energetyczny możesz trzymać w lodówce nawet przez kilka tygodni.

 

Kategorie:
PORADY

ZOSTAW KOMENTARZ

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.